Derfor skal du udbløde nødder og kerner

Hvorfor skal du udbløde nødder, kerner og frø

Nødder, kerner og frø er fyldt med vigtige næringsstoffer for os og er en vigtig bestanddel af en varieret plantekost. Men for at få fordel af alle disse næringsstoffer er vi nødt til at minimere eller fjerne de stoffer som beskytter dem, men skader os. Derfor skal du udbløde dine nødder, kerner og frø, men også gerne tørres eller spires før du indtager dem. Fra naturens side er nødder, kerner og frø udstyret med en forsvarsmekanisme som består af giftige substancer og inhibitorer (hæmmere), disse skal beskytte dem mod spiring indtil de rette vækstbetingelser er til stede.

Fordelene ved at udbløde dine nødder, kerner og frø

  • Det hjælper til at neutralisere enzym-hæmmere
  • Det fjerner anti-næringsstoffer såsom phytater (findes primært i kerner), polyphenoler og goitrogener
  • Det hjælper til at øge mængden af vitaminer, særligt B-vitaminer
  • Det hjælper til at gøre proteinerne klar til optagelse
  • Det hjælper til at fremme produktionen af de sunde enzymer, som er så vigtige for en sund fordøjelse
  • Det hjælper til at nedbryde gluten
  • Det hjælper til at fjerne giftstoffer i tarmen og fremme væksten af de sunde bakterier i tarmen.

Det er et naturligt og forunderligt beskyttelsesfænomen som sikrer overlevelsen af vores føde. Men hvis det ikke minimeres eller helt fjernes kan det forårsage ragnarok i vores fordøjelsessystem, hvis det indtages i store mængder. Har du lagt mærke til at du får mavepine eller bliver vildt oppustet efter du har spist en masse kerner, nødder eller frø? De giftige substancer som skal beskytter nødder, kerner og frø fra at blive angrebet af insekter og mikrober bliver til enzyn-hæmmere i dit fordøjelsessystem, og det er dårligt nyt for dit helbred hvis du bliver for grådig og ikke udbløder dine nødder før du indtager dem!

Vidste du at du kan spirer dine nødder, kerner og frø – så er de pludselig grøntsager?

Hvad er enzymer og enzymhæmmere?

Kroppen har fordøjelsesenzymer som hjælper  til at nedbryde den føde vi indtager og vi har metabolske enzymer, der hjælper enhver biologisk proces som foregår i vores krop. Du har nok hørt om de mest kendte fordøjelsesenzymer, nemlig protease som fordøjer protein, lipase som fordøjer fedt og amylase som fordøjer kulhydrater. Det dårlige nyt er at når nødder, kerner og frø kommer ind i kroppen, så går deres beskyttelsessystem i alarmberedskab og de afgiver de giftige substancer som bliver til enzymhæmmere.

Enzymhæmmere vil stoppe, hæmme og forkludre den aktive del af et enzym, så enzymet ikke kan udføre sin opgave.

Ved at udbløde nødder, kerner og frø i vand kan du neutralisere enzymhæmmere i nøddernes skal og det fremmer produktionen af mange fordelagtige enzymer og samtidig øger det indholdet af vigtige vitaminer særligt vitamin B.

Hvad er phytater?

Alle kerner indeholder phytinsyre i det ydre lag og det findes også i klid. Gøres der ikke noget for at fjerne phytinsyren kan den koble sig på kobber, jern, magnesium, kalcium og i særdeleshed zink i fordøjelsestragten og forhindrer at disse bliver absorberet, så en kost med et meget højt indhold af ugærede hele kerner på sigt kan betyde mineralmangel og nedbrydelse af knoglerne. På samme måde kan en kost med et højt indhold af ubehandlet klid måske nok forbedre forholdene i din tarm til at starte med, men på længere sigt kan det give irritabel tarm.

Ved at udbløde dine kerner giver du enzymer, laktobakterier (de gode bakterier) og andre organismer mulighed for at nedbryde og neutralisere en stor mængde af phytinsyren i kerner.

Hvordan skal jeg udbløde nødder, kerner og frø?

Først og fremmest vil jeg anbefale at du bruger økologiske ubehandlede nødder, kerner og frø.

  1. Kom dine nødder, kerner eller frø i en skål og dæk dem med tempereret vand i forholdet 2:1 altså 2 dele vand til 1 del nødder.
  2. Lad skålen stå i stuetemperatur og dæk den med et viskestykke eller fluenet, så det er åndbart. Udblød det angivne antal timer. Se tabel nedenfor.
  3. Vandet fra udblødningen vil indeholde alle de giftige substanser vi prøver at fjerne, det er derfor vigtigt at du dræner og herefter skyller grundigt, indtil vandet der løber i vasken er klart. Der er nogen som anbefaler at du skyller en sidste gang i en blanding af vand og æblecidereddike for at fjerne de sidste bakterier.

Grundprincipperne når du udbløder nødder er at jo hårdere nød jo længere udblødning. Hårde nødder som for eksempel mandler, hasselnødder og pistacienødder skal udblødes i 12 cirka timer. medium hårde nødder såsom valnødder, paranødder og pekannødder suger hurtigere og indeholder mere olie og skal derfor ikke have så længe. De “bløde” nødder er for eksempel macadamia, cashew og pinjekerner (som er en nød) skal ikke have ret lang tid, fordi de ikke har den indre hinde som de andre nødder og derfor ikke indeholder så mange enzymhæmmere.

Husk også at jo længere du vælger at udbløde nødder, kerner og frø des mere vandfyldte bliver de, så følger du en opskrift hvor nødderne ikke er udblødte, så hold lidt igen med væsken i opskriften, da dine udblødte nødder indeholder mere vand.

Nødder som stadig flyder ovenpå når udblødningen er overstået har en tendens til at være harske, så jeg anbefaler at du fjerner dem.

Udblødte nødder er stadig sprøde, men vil du gerne have dem dejligt knasende så skal de tørres efter udblødningen, og det kan du gøre i en dehydrator eller din ovn. Se under dehydrering længere nede. Spiring er et afsnit for sig selv, det kan du læse om i et andet indlæg

Udblødningsskema

Type Udblødningstid tørretid
Nødder
Cashewnødder 2-4 timer 12 timer
Hasselnødder 8-12 timer 24 timer
Macadamianødder 2-4 timer 12 timer
Mandler 8-12 timer 24 timer
Paranødder 4-6 timer 18 timer
Pekannødder 4-6 timer 18 timer
Pinjekerner 2-4 timer 12 timer
Pistacienødder 8-12 timer 24 timer
Valnødder 4-6 timer 24 timer
Kerner
Amarant 8 timer 20 timer
Byg 6 timer 18 timer/spiring
Boghvede 6 timer 18 timer
Græskarkerner 8 timer 20 timer
Havre 6 timer 18 timer/spiring
Hvedekerner 7 timer 20 timer/spiring
Kamut 7 timer 20 timer/spiring
Quinoa 4 timer 12 timer
Solsikkekerner 8 timer 20 timer
Vilde ris 9 timer Ingen tørring
Frø
Bukkehorn 8 timer spiring
Hirse 5 timer 12 timer
Hørfrø 30 minutter 6 timer
Broccoli 8 timer spiring
Kløver 8 timer spiring

Dehydrering

Jeg har selv en Sedona dehydrator med 9 bakker og timer og den er jeg rigtig glad for. Har du ikke en dehydrator kan du bruge din ovn på lavest mulige temperatur.

Sådan gør du:

  1. Først skal du udbløde dine nødder som angivet ovenfor. Herefter er det god idé at tørre dem med køkkenrulle eller et viskestykke for at få mest muligt væske væk inden du starter tørringen.
  2. Spred nødderne godt ud på bakken. de må ikke ligge for tæt, så hellere fordele dem på to bakker. Jeg blander ikke nødder og kerner, for de skal ikke have lige lang tid.
  3. Sæt dehydratoren på 40 grader og timeren på 24 timer og tjek efter 18 timer. Bedste tjek er at spise en, er den ikke helt sprød og tør, så giv dem resten af tiden
  4. Tag bakken ud af dehydratoren og stil den til afkøling – du kan eventuelt lade dem stå i dehydratoren som du så slukker. Jeg plejer at lade dem stå i yderligere 6 – 12 timer.
  5. kom nødderne i et glas som kan lukkes og er lufttæt. Her kan nødderne holde sig i et par måneder.

TIP! Hvis nødderne ikke er rigtigt tørre vil der ret hurtigt komme mug på.

52 kommentarer til “Derfor skal du udbløde nødder og kerner”

  1. Hej Lene!

    Tak for en skøn side og for denne gode artikel 🙂
    Jeg ville lige høre om du ved hvor der findes et udvidet udblødningsskema med det, du ikke har med her (fx sesam)?

    De bedste hilsner
    Julie

    1. Hej Julie

      Jeg beklager jeg først har set din besked nu. Jeg vil udarbejde et udvidet skema, så hurtigt som muligt, og ligger på så snart det er lavet 🙂

      Mange hilsner
      Lene

  2. Majbritt Petersen

    Hej Lene

    Ligesom Julie er jeg ox nys på, hvor der findes et udvidet udblødningsskema med det, du ikke har med her (fx sesam)?

    mvh
    Majbritt

  3. Tak for en interessant artikel. Jeg ammer for tiden og pga årstiden, spiser jeg meget græskar. I den forbindelse, rister jeg kernerne i ovnen uden at udbløde eller koge dem i forvejen, og de smager fantastisk. Kan det være giftigt for mig og min baby? Hvis ja, hvordan skal hej så behandle de friske græskarkerne? Dbh Christina

    1. Hej Christina

      Først og fremmest tillykke med graviditeten og den kommende baby. Uanset hvad du gør, så skal din baby nok få næring nok fra dig, så det vil være dig der lider i den sidste ende. Med det sagt, så tænker jeg ikke det skader, så længe det er moderate mængder.

      Spiser du kernerne hver dag eller mange gange ugentligt, og vil du gerne sikre dig, så vil jeg foreslå at du udbløder kernerne i vand ved stuetemperatur i 8 timer, og så rister dem i ovnen efterfølgende.

      Udblødningen er til for at “snyde” kerner og frø til at “tro” at de rette betingelser for spirring er opnået, og så nedbrydes den skal af beskyttelse, som ikke er så god for os. Ristningen i ovnen vil tage lidt længere tid, fordi der er mere væske i kernerne, men de vil fortsat være og forblive sprøde.

      Håber du kan bruge svaret, ellers skriver du bare til mig.

      Hels og lykke med babyen 🙂

      Mange hilsner
      Lene

  4. Interessant læsning.
    Jeg plejer at lave brændte mandler her til jul. Her er en del af processen jo en slags kogning i sukkerlage til al vædden forsvinder. Ville du så først tørre de udblødte mandler først? Har du erfaring med det?

    1. Hej

      Jeg har ikke erfaring med at lave brændte mandler, men mandler vil efter udblødning indeholde en del mere væske, og det tænker jeg godt kan tynde sukkermassen, og derfor måske ødelægge processen med at “brænde” mandlerne. Så mit svar må være at jeg nok ville tørre dem først.

      Rigtig glædelig jul
      Lene

  5. Er det hensigtsmæssigt at udbløde kerner og nødder i samme vand?
    Det er jo en ret stor og omfattende proces hvis man laver en mysli af mange forskellige kerner og nødder…og skal udbløde hver for sig

    Tak for interessant info.

    Bedste hilsner fra Susanne

    1. Hej Susanne

      Du kan godt udbløde i det samme vand. De fleste nødder skal udbløde i minimum 8 timer, nogle kerner behøver ikke så længe, så hvis du blander er det vigtigt at du udbløder i minimum 8 timer, for eksempel henover natten, så er du sikker på at alt har udblødt længe nok.

      Mange hilsner
      Lene

  6. Fik lige øje på jeres gode samtaler ..
    har en kommentar til at opvarme nødder mm som indeholder sunde dejlige olier …de har da vist ikke godt af for høje varmegrader …så kan de gå hen og blive til mere skade end gavn … selvom det smager godt …

    1. Hej Lea

      Tak for din kommentar.
      Det er rigtigt at hvis nødderne udsættes for høj varme (over 160 grader), så har nogle studier vist, at der dannes transfedtsyrer i en mængde svarende til 0,07-0,9%.

      Mange hilsner
      Lene

      1. Hej Lea, og andre der læser dette.
        Det er korrekt at nødder, og særligt mandler ændrer sig fra at være sunde til direkte sundhedsskadelige når de udsættes for temperaturer over 160 grader. Dels udvikler begge dele (men især mandler) bekymrende høje niveauer af acrylamid, ligesom de sunde fedtstoffer omdannes til frie radikaler. Derfor er der overordnet stor grund til bekymring når man køber nødder/mandler da hovedparten af disse er pasteuriserede.
        Pasteurisering er lovkrav i USA, og derfor pasteuriseres ALLE nødder og mandler. Det er ikke et krav i EU, men størstedelen af producenter vælger at pasteurisere af hensyn til holdbarhed/længere hyldetid i butikkerne.
        Der er tre forskellige måder at pasteurisere nødder/mandler på. 1: Radioaktiv bestråling – Denne behandling er anvendt på hovedparten af nødder/mandler fra USA. 2: Kemisk pasteurisering som involverer PPO (ikke tilladt i EU). 3: Damp pasteurisering. Fælles for alle tre metoder er at man dræber produktet, og ændrer den kemiske sammensætning i uheldig retning. Feks. ved damp pasteurisering opvarmes nødder/mandler til 200 grader, hvorefter de gennemgår en tørringsproces ved endnu højere temperatur. I korte træk fjerner man næringsværdien, og gør produkterne direkte sundhedsskadelige. (Derfor holder sundshedsargumenter heller ikke vand i afgift debatten).
        Man kan få upasteuriserede spanske og italienske nødder og mandler i helsebutikker, men selv der skal man være opmærksom, og spørge en ekstra gang, for selv produkter der opgives som økologiske og rå, kan stadig være pasteuriserede.
        Pasteurisering dræber kræftfremkaldende skimmelsvampe, men har ingen effekt på de toksiner fra svampene som er problemet. Pasteurisering er derfor virkningsløs i det regi, ligesom anden opvarmning heller ikke har effekt. Dette dokumenteres af de mange tilfælde af brændte mandler hvor sundheds myndighederne har måtte gribe ind, grundet skyhøjt indhold af toksiner i disse.
        Jeg beklager at bringe så dårligt nyt til torvs, men desværre er det sådan at markedet er blevet en jungle for de som ønsker en sund livsstil. Og det gælder jo ikke kun nødder og mandler. Desværre er der ikke tilstrækkelig opmærksomhed på problematikken, hvorfor læger og diætister i flæng fortsat anbefaler feks. mandler ved hjerte sygdomme mm. selvom de derved opfordrer folk til i større omfang at indtage direkte skadelige produkter, som forværrer deres tilstand.
        God gammeldags fornuft og kost er ikke længere bare en selvfølge. Man skal virkelig være på stikkerne for at opnå det.
        Jeg vil opfordre alle til selv at se nærmere på sagen, og det er heldigvis let at finde svarene på nettet, hvor der ligger dokumentation fra både de amerikanske, danske og andre sundheds myndigheder, samt fra producenter af både fødevarer og producenter af udstyr som anvendes i fødevareproduktion.
        Her er et par links man kan starte med.:
        https://www.realfoodforlife.com/almonds-irradiation-pasteurization/
        https://www.diversifiedhealth.ca/health-information/pasteurizing-almonds-good-or-bad/
        https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/2863/pdfdocuments/Rhodesetal1986.pdf
        Beskrivelserne på disse sider er kortfattede og direkte (med undtagelse af pdf filen fra United States Department of Agriculture), og kan måske lede til at nogle vil tro at der er tale om hysteri. Jeg vil derfor anbefale at man søger videre, hvorved man vil få samtlige oplysninger bekræftet af myndigheder og producenter.

        1. Tak for info, det var nedslående og skræmmende læsning!
          Du har sat dig grundigt ind i det, har du eksempler på hvilke mærker nødder/mandler her i DK som ikke er pasteuriserede?

          1. Hej Gry

            Økologiske mandler fra Spanien er ikke pasteuriserede.

            Mange hilsner
            Lene

  7. Gabriella Addington

    Hej – tak for meget interessant artikel. Hvad er dine tanker om HUSK – frøskaller fra den indiske plante Plantago ovata Forsk., også kendt som Psyllium frøskaller eller Ispaghula husk. ?? På forhånd tak for svar. Med venlig hilsen Gabriella

    1. Hej Gabriella

      Tak for dit spørgsmål.

      Jeg har lavet lidt research…
      Det jeg er nået frem til, er at der er fordele i at bruge HUSK, særligt hvis du har brug for fibre. Men brug det i moderate mængder og med forsigtighed. Som jeg ser det, så har Psyllium meget de samme egenskaber som kværnet hørfrø eller chiafrø. Med egenskaber mener jeg, at de alle absorberer en masse væske og at de alle producere en gelelignende væske omkring frøet når de udblødes i vand. Det er derfor HUSK anbefales mod både diarré og forstoppelse.

      Hvis jeg vælger at bruge HUSK i min kost, så er det fordi jeg ønsker de næringsstoffer der er i frøskallerne, og så vil jeg altid udbløde i vand inden jeg indtager det.
      Jeg har sjældent forstoppelse, og hvis jeg har så skyldes det oftest at jeg har drukket for lidt vand, så skynder jeg mig at drikke en masse vand. Når jeg en sjælden gang i mellem får diarré, så er det fordi jeg har spist noget min mave ikke kan lide, og så skal det bare ud hurtigst muligt igen, så der afhjælper jeg også med vand, fordi der er et stort væsketab. Jeg har kun haft brug for hjælp i forbindelse med diarré, som følge af strålebehandling, hvor tarmene blev skadet, ellers ikke.

      Så mine tanker er, at hvis det skal bruges mod forstoppelse eller diarré, så vil jeg gøre det i samråd med min læge. Hvis jeg ønsker at bruge det for de næringsstoffer det indeholder, så vil jeg altid udbløde det, før jeg indtager det. Det vil jeg gøre fordi jeg ikke ønsker at det skal suge alt for meget væske fra tarmen, for nok danner det et slimlag, men det vokser også i størrelse, og kan klumpe sig sammen, med risiko for at det vil være længere tid om at passere, og derfor kan ligge og gære med oppustning til følge. Jeg ville for eksempel bruge det i en morgengrød af boghvedegryn, HUSK, solsikkekerner og vand, som står og trækker i minimum 15 minutter eller i køleskabet natten over.

      Jeg håber det besvarer dit spørgsmål.

      Mange hilsner
      Lene

  8. Conni Nørskov

    Tak for spændende information og en god oversigt! Lige et par spørgsmål: Jeg plejer at bage stenalderbrød med en masse kerner og nødder, og jeg har aldrig før tænkt på at udbløde dem; men da jeg synes, brødet har tendens til at blive lidt kompakt, overvejer jeg at bage brødet, hvor jeg først udbløder kerner/nødder, men hvor jeg undlader at tørre dem efterfølgende, for at bibeholde den mængde væske, de nu har suget – er det noget, du har erfaring med? Og så kan jeg se, at du skriver noget om dannelse af transfedtsyrer, hvis temperaturen kommer over 160 grader; jeg mener, mit brød skal bages på 180 grader – vil det sige, at det brød, jeg plejer at bage, bare er hamrende usundt? 😉

    1. Hej

      Jeg beklager det sene svar.

      Det rugbrød jeg bager er ikke så fyldt med kerner, som et stenalderbrød er. I starten udblødte jeg ikke kernerne, tænkte at de nok sugede væske til sig under hævningen natten over. Senest er jeg dog begyndt at udbløde kernerne først. Jeg bruger stadig samme mængde væske i dejen, selvom nødderne er udblødt, og jeg oplever at brødet er lidt mere saftigt, og der går også lidt længere før brødet bliver tørt.

      Og nej, dit brød er ikke hamrende usundt!! Det er rigtigt som jeg har skrevet i et svar på en tidligere kommentar, at nogle nødder danner transfedtsyrer, men det er i et omfang der er ubetydeligt. De undersøgelser jeg kunne finde, handler primært om at riste nødder, og det gøres jo typisk i olie. Mængden af transfedtsyrer der kommer ud af det, afhænger lige så meget (eller måske i virkeligheden mere) af den olie der steges i. Ved ristning af nødder i olie, viste en undersøgelse for eksempel at 100 gr. mandler indeholdt 0,6 – 0,9 gr. transfedtsyrer, hvilket er under halvdelen af den max. anbefalede mængde pr. dag. En skive brød vejer typisk mellem 20 og 40 gram og selvom der er mange nødder og kerner i dit brød, så med lidt hurtig hoveregning, er du langt under den max. grænse som fødevarerstyrelsen anbefaler.

      Da du jo ikke rister dine nødder i olie, men blot bruger dem som ingrediens i dit brød, vil jeg gætte på at mængden af transfedtsyrer er endnu mindre.

      Nu ved jeg ikke hvad du ellers kommer i din brød-dej, men jeg er helt sikker på, at nødderne IKKE gør dit brød usundt.

      Mange hilsner Lene

      1. Conni Nørskov

        Hej igen
        Tak for svar 🙂 Jeg forsøgte mig med at bage mit brød uden at tørre nødderne igen, og det blev godt nok ikke nogen succes.. brødet hang slet ikke sammen, og rent smagsmæssigt var det heller ikke så lækkert, som normalt. Nu har jeg prøvet at iblødsætte og dernæst tørre nødderne igen i ovnen; brødet står nu i ovnen, og jeg er selvfølgelig spændt på resultatet, denne gang. Min opskrift består af 600 g. nødder/frø/kerner, 5 æg, ½ dl. olie og lidt salt. Har du gode råd til, hvad jeg skal gå efter, hvis jeg vil købe en dehydrator?

        1. Hej

          Det giver mening at brødet falder fra hinanden, da der jo ikke er noget til suge den ekstra væske fra de udblødte kerner. Da jeg spiser rent plantebaseret, bruger jeg ikke æg i min kost, så i mit brød er der brugt mel, og derfor betyder udblødningen ikke så meget, i det at jeg kan skære lidt ned på det vand jeg kommer i.
          Men spændende om det har hjulpet med at tørrer dine nødder.

          Med hensyn til dehydrator, så har jeg selv en Sedona med 9 bakker, og den er jeg ret vild med. Ellers kan jeg anbefale en Excalibur, den er der flere i mit netværk som er begejstrede for. Jeg har købt min ovn i Sverige (det er billigere) hos clearlife.se

          1. Conni Nørskov

            Lige en update: mit brød blev lidt bedre, efter jeg tørrede nødder/kerner i ovnen; de kunne dog godt have brugt lidt længere tørretid, men det er jo bare et spørgsmål om justering. Jeg vil helst undgå mel i mit brød, da jeg prøver at undgå gluten, men egentlig vil jeg også gerne have et 100% vegansk brød; så næste gang, der skal bages, vil jeg forsøge mig med pilerodspulver (arrow root el. maranta-stivelse; kært barn, mange navne) som skulle kunne erstatte æg. Spændende projekt, og går det helt galt, så må fuglene i haven nyde godt af mine forsøg! 🙂 Tak for tip om dehydrator – den vil helt klart gøre det hele noget nemmere!

  9. Gry Cohrt Hillgaard

    Hej.
    Jeg er også interesseret i at høre om du ved hvor længe sesamfrø skal ligge i blød? Tak for super informativ side ellers 🙂
    Mvh Gry

    1. Hej Gry
      Tak for din ros og dit spørgsmål.

      Jeg har lavet et spire-skema. I det kan du også finde udblødningstider for kerner og frø, herunder også sesamfrø, som skal udblødes i 8 timer.

      Mange hilsner
      Lene

  10. Pingback: Vegansk Paprika Spread – mygreentales.dk

  11. Hej Lene
    Tak for en interessant artikel.
    Jeg er begyndt på at lave en grød blanding af gryn, boghvede, hirseflager og div kerner som jeg så tilsætter vand og stiller på køl.
    Om morgenen tager jeg så en lille portion som jeg varmer i gryden eller mikrobølgeovnen. Der er ca til 4-5 dage.
    Skal jeg sætte kernerne i en separat bøtte og hvor længe mener du at blandingen kan holde sig i køleskabet?

    1. Hej

      Tak for dit spørgsmål.

      Du behøver ikke holde nødderne seperat fra det andet. Når blandingen står på køl, vil kernerne ikke begynde at spire, og nødderne suger kun begrænset efter det første døgn. Mig bekendt sker der ikke noget ved at blande nødder, kerner og gryn og bruge det i løbet af nogle dage.

      Det er en fin blanding du laver. Med hensyn til holdbarheden på din blanding. Jeg vil mene at 4-5 dage i en lufttæt beholder er maks.

      God sommer.

      Mange hilsner
      Lene

  12. Spændende, det må prøves, men hvordan tørrer man dem i ovn? Grader og tid? Mange hilsner Maiken

    1. Hej Maiken

      Tak for dit spørgsmål.

      Når vi tørrer nødder, kerner, grøntsager og frugt er der en “regel” som siger, at temperaturen ikke må overstige 42 grader, for så begynder næringstofferne, vitaminer og mineraler at gå tabt. Har du ikke en tørreovn, så brug ovnen på den lavest mulige temperatur. På de fleste ovne er det 50 grader. Sæt en grydeske i klemme i lågen, så den er åben ganske lidt og dampen kan komme ud.

      Tiderne er så lidt kortere end i en tørreovn, så jeg tænker 12-18 timer for nødder og 8-12 timer for kerner såsom for eksempel græskar- og solsikkekerner. Hvis de begynder at tage farve, altså blive mørke, så har de været inde for længe.

      Spørgsmålet er om det er dyrt at have en ovn kørende så længe – og der kommer jeg til kort, for det ved jeg ikke.

      Håber du kan bruge mit svar.

      Mange hilsner
      Lene

    1. Hej Mogens

      Tak for dit spørgsmål.

      Mine primær kilder er typisk amerikanske videnskabelige undersøgelser, da der endnu ikke er foretaget så mange herhjemme. Jeg bruger også mine egne erfaringer. Faktisk er alt det jeg skriver om, enten noget jeg selv har afprøvet, eller en afspejling af den måde jeg lever på i dag.

      Hvis der er specifikke ting jeg har skrevet, som du gerne vil have kilde henvisninger til, så er du velkommen til at skrive til mig på lene@leneaagaard.dk.

      Mange hilser
      Lene

  13. Hej Lene
    Meget spændende læsning,og god stof,, tak
    Det var meget nyt for mig at høre, at frø,kerner og alt i nødder arter skal blødegørers inden og tørres inden man kan bruge dem på grund af giftstoffer, det var ikke rart at læse at det er sandt.
    Men meget træls
    Jeg er nemlig pladet om en grim omgang ireteret tyktarm ,som jeg har haft i 19 år, og det har virkelig givet smerter.
    Jeg tykker maden meget grundigt og har tid til spise, og drikker meget vand, og bruger meget husk i bageopskrifter m m da det er vægtigt medel for kroppen m m.
    Jeg erintolerance,blandt med glutenfrit og laktose frit, og bager alt mit brød selv .
    Min spørgsmål vil være, når jeg skal bruge nødder arter,og mest kerner/frø jeg bruger skal stå i vand i 8tim og m mtid .
    Og tørres hvad tid tager det som regel på 50 er det flere dage vi snakker om,,
    Tak for viden her
    Mvh Gurli

    1. Hej Gurli

      Tak for din historie og dit spørgsmål ❤️

      Med hensyn til nødderne du vil bruge, så er det fint med at have dem stående i vand i ca. 8 timer, eller henover natten. Hvis du skal bruge nødderne til dit brød, så behøver du ikke tørre dem, men du skal være opmærksom på, at dit brød nok skal bage lidt længere, fordi der er mere væske i nødderne.

      Hvis du vil spise nødderne som snack, så kan du tørre dem i din ovn, på lavest mulige temperatur i ca. 18 timer, måske lidt mindre hvis du jævntligt åbner ovnen og lukker dampen ud.

      Mange hilsner
      Lene

    2. Dina Grevelund

      Kære Gurli.

      er også “ny” mht udblødning – men kender til irritabel tyktarm!

      vil bare fortælle, at jeg blev hjulpet RIGTIG MEGET af AKUPUNKTURbehandlinger for en del år siden! efter i årevis med anfald der føltes som glødende spyd i maven i ture på et kvarters tid ad gangen……

      men også jeg er spændt på at gå i gang med at udbløde og eventuelt også tørre nødder, frø osv.
      held og lykke til dig!

      kh Dina.

  14. Gitte Andreasen

    Hej tak for fod info om Tørring af nødder og kerner.

    Jeg har ikke en dehydrator og vil tørre i ovnen.
    Min ovn kan gå ned til 30 grader, du skriver man skal sætte ovnen på lavest mulig temperatur, du skriver også du sætter din dehydrator på 40 grader, så er det jeg bliver i tvivl om jeg skal sætte min ovn på 40 grader eller den laveste på 30 grader. Hvad mener du?

    Hilsen Gitte

    1. Hej Gitte

      Jeg vil foreslå at du stiller ovnen på 40-45 grader og sørg for at have en grydeske eller lignende siddende i ovnlågen, så der er en sprække hvor dampen kan slippe ud.

      Mange hilsner Lene

  15. Hej,
    Jeg overvejer at begynde at bruge hørfrø, chiafrø og hampfrø på daligbasis maks 2 spsk. dog eftersom jeg har hørt det er den mængde man burde indtage daligt. Jeg har dog ikke helt tid til at tørre mine frø. Giver det noget ekstra at tørre dem iform af hygiejne/eneræningsværdien eller er det, det samme hvis man bare blødgøre dem også spiser dem den samme dag?
    Mvh
    Martin

    1. Hej Martin

      Tak for dit spørgsmål.

      De frø du nævner behøver ikke tørring. Jeg bruger selv alle 3. Hampefrø og chia bruger jeg i min morgengrød, som jeg blander om aftenen og lader stå i køleskabet natten over. Hørfrø kan vi ikke fordøje… de kommer hele ud i den anden ende, også selvom de er udblødt ;-), derfor vælger jeg oftest at blende dem (uden at udbløde først) og drysse på min grød eller yoghurt. Her skal du dog være opmærksom på at de suger en masse væske… så drik vand til.

      Ernæringsmæssigt og hygiejnemæssigt giver det ikke mere eller mindre at tørre dem. Mængden du bruger lyder fornuftig.

      Håber det var svar på dit spørgsmål, ellers må du endelig skrive til mig.

      Mange hilsner
      Lene

      1. Mange tak for dit hurtige svar.

        Det meget værdsat. Så vil jeg give mig i kast med at få spist nogle frø :D.

        Mvh.

        Martin

  16. Hejsa. Hvad hvis jeg skal lave knækbrød af flere forskellige slags kerner, kan jeg så bare udbløde dem alle sammen, i sammen skål og så bare udbløde det antal timer som er det højeste for den af mine kerner/nødder som skal udblødes længst? Eller må man ikke udbløde mere end det der er foreskrevet for den enkelte kerne/nød? Og hvis jeg skal bage knækbrød af dem, skal de så først være helt tørre og kan de tørre på et viskestykke eller skal de i ovn?
    Hilsen Christina

    1. Hej Christina

      Først og fremmest tak for dit spørgsmål, og UNDSKYLD at jeg har overset dit spørgsmål, og derfor først svarer nu.

      Du kan godt udbløde det hele sammen. Ja, det vil være en god idé at tørre dem i et viskestykke. Hvis du tørrer dem i ovn på 100 grader en times tid eller to. Vælger du at bruge kernenerne uden at tørre dem, så husk at være opmærksom på at bagetiden forlænges en del, fordi kernerne indeholder meget væske efter udblødningen. Det kan være en god idé at bage ved lavere temperaturer i længere tid, så du undgår at kanterne bliver brændt.

      Og så beklager jeg endnu en gang at jeg har overset dit spørgsmål.
      Rigtig god dag.

      Mange hilsner
      Lene

  17. Gabriella Addington

    Hej Lene.

    Tak for din artikel og mange gode og oplysende svar.

    Kan man for at spare på energien klima-mæssigt i stedet for at tørre nødder/kerner – fryse dem, indtil man skal bruge dem?

    Så kunne man jo udbløde en stor portion af gangen – blande dem i portioner – og putte dem i grøde (som er der hvor jeg bruger flest nødder og kerner.

    Mange hilsner Gabriella

  18. Mandler,- jeg spiser gerne en håndfuld mandler om aftenen. Drikker hertil ofte vand. Nu læser jeg, at der kan være giftstoffer i skallen. Kan man ikke bare “smutte” mandlen i stedet for udblødning. Det er jo risikabelt at indtage mug !

    1. Hej

      Tak for dit spørgsmål.

      Jo, du kan godt smutte mandlerne i stedet.

      Der kommer ikke mug på mandlerne ved udblødning, men der kan selvfølgelig komme mug, hvis de står for længe efter udblødning, og så skal du naturligvis ikke spise dem.

      Mange hilsner
      Lene

  19. Tina Ohlfsen

    Hejsa. Har du erfaring med tørretid og ibløsætningstid på sesamfrø (sort sesam)

    1. Hej

      Tak for dit spørgsmål.

      Sesamfrø kan for eksempel udblødes over nat eller i 8 timer.
      1 del sesamfrø til 2 dele vand, fx. 4 dl sesamfrø, 8 dl vand.

      God fornøjelse

      Mange hilsner
      Lene

        1. Hej Carina

          Tak for dit spørgsmål
          Jeg bruger samme tid til udblødning og tørring som for hørfrø: 30 minutters udblødning og 6 timers tørring.

          Rigtig god dag
          Mange hilsner
          Lene

  20. Jeg forestiller mig, at man kan “smutte” mandler inden indtagelse, så giftstoffet er væk – er det korrekt?

    1. Hej Ingrid

      Tak for dit spørgsmål.

      Du har helt ret. Du kan smutte mandlerne og så er giftstofferne væk. Og hvis du sørger for blot at skolde mandlerne inden du smutter dem, så burde du også bibeholde de fleste næringsstoffer.

      Mange hilsner
      Lene

    1. Hej

      Tak for dit spørgsmål.

      I skemaet ovenfor kan du se hvor længe tørretiden er for nødder og i afsnittet om dehydrering kan du se hvordan du gør.

      Tiden er for tørring i en tørreovn, så hvis du bruger en almindelig ovn på den laveste temperatur, skal du tjekke nødderne når to tredjedele af tiden er gået. Er nødderne sprøde og helt tørre, så er de klar, hvis ikke, så giv dem resten af tiden.

      Jeg håber det svarer på dit spørgsmål. Rigtig god dag.

      Mange hilsner
      Lene

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top