Har du styr på din historie?

Historie er IKKE historik. Historikken er fakta, det der er sket. For eksempel er en del af min historik, at jeg er gift, har to børn, min far bor i Litauen, min svoger på Island. Min mor døde i 2004 på grund af en akut hjerneblødning, min lillesøster døde i 1991, efter 8 års kamp mod Leukæmi. Det er fakta! Vores historien er den mening vi giver historikken. Med andre ord, så er din historie den oplevelse du har af fakta.

Vi skaber vores historie i forsøget på at give vores liv mening. Den hjælper os med at håndterer verden og den opfylder vores behov for tryghed og forudsigelighed. Personligt er jeg gået fra at være offer i mit eget liv og offer for omstændighederne, til at være direktøren i mit liv, den som bestemmer og styrer slagets gang – i hvert fald på de fleste områder. Det er naturligt og ganske menneskeligt, at vi på nogen områder af vores liv føler os ovenpå, mens vi på andre områder er helt i bund, og det kan sagtens skifte. Især er det nemt at falde tilbage til offer-rollen eller patientrollen som jeg kalder den.

Prøv at overveje din historie. Fortæller du mareridt eller eventyr? Hvis dit liv var en film, hvad ville budskabet være? Ville den være sjov eller en gyser? Ville du anbefale dine venner og familie at se den? Ville du selv se den?

Det der definerer din historie, som den er i dag, er de sejre, nederlag, fornøjelser, hjertesorger og skuffelser som du finder vigtige.

Betydningen og vigtigheden af de positive oplevelser i vores liv og succeserne, har vi det med at negligere – ”Naaargh, det var ikke noget særligt”, ”det kan alle da finde ud af” eller ”du er da meget bedre end mig”. Omvendt, så er vi rigtig gode til at få øje på, og fremhæve, de negative oplevelser, og vi er gode til at give dem skyld for at gøre livet ondt, besværligt, hårdt og uretfærdigt.

Men også traumer og sorg er en vigtig del af din erfaring. Alle erfaringer du har opnået, udgør din unikke opskrift. Senere i bogen, vil jeg hjælpe dig med at finde den gave der ligger gemt i dine erfaringer. Lige nu er det vigtigt at du ved, at du har en historie, du er ikke din historie.

For at kunne ændre eller omskrive din historie må du kende den.

Kig under øvelser, hvor du kan finde hjælp til lære din historie at kende.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll til toppen