Kvinders helbred efter brystkræft skal kortlægges

Jeg har læst en artikel som Kræftens Bekæmpelse har på deres hjemmeside. Den handler om et nyt forskningsprojekt, der har til formål at vise hvordan kvinders helbred arter sig efter brystkræft. Sidst i artiklen er der nævnt noget om, også at få registreret hvilke senfølger der opstår efter behandlingen, sådan at årsagen til senfølgerne kan findes. Håbet er, at man ved at finde årsagen til senfølgerne kan tilpasse/optimere behandlingen for sygdommen eller måske helt ændre behandlingen med henblik på at undgå eller minimere senfølgerne.

Tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at man regner med at ca. 25.000 danskere dagligt lever med senfølger der nedsætter deres livskvalitet i større eller mindre grad.

Du kan læse hele artiklen her.

Personligt håber jeg at projektet får succes, og at det vil give dokumentation nok til at det kan svare sig, at have livskvaliteten efter sygdommen med i overvejelserne, når man tilbyder behandlingen. Måske – og det er muligvis lidt naivt – kan det også give lægerne syn for, at nok vil vi gerne overleve kræften, men nogen gange har overlevelsen en meget høj pris, så som ubærlige smerter og træthed, der i den grad nedsætter livskvaliteten. Oveni er der flere – og jeg er én af dem – som døjer med fysisk uoprettelige skader, som for eksempel gør et samliv med manden temmelig kompliceret og for nogen måske endda umuligt. Hvis behandlingen kan tilpasses eller ændres, så udsigterne til en knap så forringet livskvalitet efter kræft, som man hører om i dag, er jeg sikker på, at én af effekterne også er større overlevelsesrate og langt færre omkostninger for statskasssen efterfølgende. Det kan da kun være til gavn for alle.

No Comments Yet.

Hold dig ikke tilbage... skriv en kommentar :-)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: