Læg patientrollen fra dig

For at komme videre og opnå de resultater du ønsker, er du nødt til at lægge patientrollen fra dig. Livet som patient er hårdt og det er styret med jernhånd af lægerne på hospitalet. Så længe du opfatter dig selv som patient og lader andre opfatte dig som patient, lige så længe vil du også hænge fast i mønstret, som tillader andre at tage kontrollen over dit liv. Når andre har kontrollen i dit liv, er det dem der bestemmer hvad vej du skal gå!

Er du i patientrollen, har du – måske ubevidst – lagt ansvaret for dit liv i andres hænder. Det er det mest naturlige at gøre, så længe behandlingen står på, det er trods alt lægen der ved hvad der skal ske. Du vil jo gerne overleve, og derfor følger du naturligt nok lægens anvisninger. Når behandlingen er overstået og du er blevet ”lukket ud” af hospitalet, kan det gå flere veje; nogen mærker næsten ikke nogen fysiske forandringer, lige bortset fra trætheden måske, andre bliver for alvor syge, og endelig er der nogen som allerede under behandlingen gradvist bliver svækket og syge.

Efter nogen måneder begynder virkeligheden at melde sig igen, og der er pludselig nogle ting du skal tage stilling til. Men det kan være rigtig svært. Som patient giver du omgivelserne skylden for at du er havnet, hvor du er. Ofte er det ubevidst at du tænker sådan. Du ved ikke, at det er fordi du giver alle andre og alt andet end dig selv skylden for, at du har det så dårligt. Du lever i en tro på, at sådan er verden bare… uretfærdig og smertefuld.

Du føler ikke at du har indflydelse på dit eget liv, så derfor har du ofte ondt af dig selv. Måske er du vred på verden, frustreret over dine omgivelser og din situation. Tanken om at du faktisk kan styre hvordan du reagerer, ligger dig meget fjernt.

Du kan have meget svært ved at sætte mål, for slet ikke at tale om at nå dem. Du tror jo ikke på, at det er dig der sidder bag rattet i dit liv, så hvordan kan du tro på at opnå et mål. Måske har du slet ikke overskud til at sætte mål, fordi du lever i en reaktion på det livet kaster efter dig.

Første skridt ud af patientrollen er at indse, at det er her du befinder dig. Denne indsigt vil hjælpe dig virkeligt godt på vej mod at genfinde dit liv og dig selv.

Jeg har snakket med rigtig mange, der lige som jeg selv, følte at de var landet i et slags vakuum; de følte ikke længere af de var rigtige patienter, men de havde svært ved at finde ud af, hvad de så var og hvad de ville med deres liv. Samtidig følte de sig tynget af de skader, både fysiske og psykiske som kræftsygdommen havde medført. Fælles for dem var dog, at de følte et behov for at komme videre.

Måske står du også i et vadested, hvor du egentlig gerne vil videre, men ikke rigtig kan overskue hvorhen eller hvordan. Måske er du ikke en gang sikker på, om du skal videre eller tilbage hvor du slap, for JA du har haft kræft, men du er i live!!!

Næste skridt ud af patientrollen er at træffe et valg. Du kan vælge at lukke i for det dine følelser fortæller dig, og forblive i dit mere eller mindre bevidste fokus på at overleve. Når du er lukket, ser du nok dig selv som et projekt du kan fikse eller ordne når du får mere tid, mere overskud, mindre smerter, en bedre læge eller mindre medicin. Du kan også vælge at være åben og ærlig overfor dig selv. Indse at du er din egen lykkes smed, og at ansvaret for dit liv ligger hos dig, inden i dig. Du kan vælge at springe ud i det og se hvad der sker, for hvem ved hvad der sker, når vi går efter det vi virkelig ønsker. Det er dit valg!

Den dag jeg lagde patientrollen fra mig og blev… mig, Lene, var også den dag jeg gik fra at overleve mit liv, til at leve mit liv.

No Comments Yet.

Hold dig ikke tilbage... skriv en kommentar :-)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: