Jeg har stomi

Da den behandling jeg har fået for min kræftsygdom bestod af primær strålebehandling, var det nok meget naturligt at jeg fik en del problemer med min tarm som følge af behandlingen. Faktisk fik jeg en forsnævring på tarmen som gjorde det umuligt at komme af med afhøringer til sidst. Årsagen til forsnævringen var stråleskader, og jeg fik lagt en stomi. Den stomi har jeg stadig. Min stomi er en kolostomi, hvilket betyder at det er en tyktarmsstomi.

Det tog mig det meste af et år, at acceptere at det altså skulle være min skæbne at have stomi. Det samme år brugte jeg også på at lære at leve med en stomi. I dag 5 år senere er det MIN stomi, og jeg lever godt med den.

Selvom det er en tyktarmsstomi, så er jeg kommet frem til at den pose som passer mig og mit temperament bedst er en stomiposen til en tyndtarmsstomi. Det er ofte meget mere flydende det der kommer ud af en tyndtarmsstomi, end det der kommer fra en tyktarmsstomi, og derfor er mange poser til tyndtarmsstomier tømbare, det vil sige at de for eksempel har en lille folde/velcrolukning i bunden.

Mit maveskind er ikke så glad for at jeg har ret meget mere end et til to poseskift på en dag, og samtidig har jeg ikke lyst til at have en “bilkapose” hængende på maven, så jeg har valgt en mindre model som kun kan rumme 300 ml.
Jeg tømmer posen 3 til 4 gange om dagen og det gør jeg ved at åbne i bunden og hælde vand i, lukke og skylde rundt for til sidst at tømme det hele ud i toilettet. Jeg sørger for at tømme posen for alt væske og luft ved at klemme det ud og tørre efter med toiletpapir, for til sidst at lukke posen igen.

Min stomi er lidt skæv og jeg har nogle ar rundt omkring stomiposen, som gør at min mave folder nogle uheldige steder. Uheldige fordi det gør det muligt for luft eller væske at trænge ind under pladen, så der ind i mellem kommer en lille kanal ud i højre side af pladen. Heldigvis kan jeg for det meste enten mærke det eller lugte det før der sker mere faste udslip. Dette lille problem kan jeg oftest løse ved at varme pladen op, før jeg sætter den fast på maven, for så er den lidt mere smidig. Jeg gnider godt på den, for at sikre at den sidder ordentlig fast og endelig lægger jeg min hånd over pladen i små 30 sekunder. Det plejer at være nok til at den kan holde i 24 timer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top