Kuren mod forkølelsen

Så blev man da lige skudt til hjørne af en god forkølelse…

Det er efterhånden over et år siden, at jeg sidst var nede med en forkølelse, og da jeg er af den overbevisning, at jeg kun bliver syg/forkølet, når mit immumforsvar er nede.

Den kolde tid, ikke mindst det her efterårslignende vejr vi har, er jo højsæson for forkølelser, influenza, lungebetændelser og lignede, og det forekommer mig, at næsten ligegyldigt hvor godt vi prøver at passe på os selv og undgå den slags dårligdomme, så bliver vi alligevel indhentet af det.

For mit eget vedkommende er jeg nået frem til, at jeg igen og igen yder rovdrift på mig selv, og lidt glemmer at stoppe op og mærke efter om alt nu også er i orden. Det gør jeg typisk i perioder hvor der har været mange bekymringer, usikkerhed omkring vores økonomi eller da min søde mand var sygemeldt med stress i nogle måneder.

I de situationer som jeg lige har beskrevet, har jeg en tendens til, at nedprioritere mig selv – jeg stopper ganske enkelt med at lytte til min krop og ignorerer de signaler den sender. Så jeg har kørt med fuld skrue + lidt i for mange måneder nu. Samtidig med at jeg nærmest er overvældet af det der sker omkring mig, så kører jeg bare derudaf med 200 i timen, fixer det jeg kan (læs det der skal fixes), tager mig af dem derhjemme, finder penge hvor der ikke er nogen og ligger søvnløs om natten og spekulerer, samtidig med at jeg knokler røv, for at blive færdig med mine andre opgaver. Tiden går, nu må det da snart blive bedre…

ENDELIG! Vinteren lakker mod enden, og jeg er ved at have styr på det hele. Manden er raskmeldt, bekymringerne er færre og fremtiden lidt lysere, og så skal jeg da lige love for at forkølelsen rammer som en hammer!

Tankevækkende, men et eller andet sted også forunderligt, som vores krop kan holde til en masse, men samtidig formår at sige fra, når den har fået nok. Du bliver skudt i sænk med en pæn forkølelse og en enorm træthed – det er den milde straf for ikke at lytte.

For at det hele ikke skal blive værre, så er det en god idé at begynde at lytte til kroppen her. Både fordi det er væsentlig nemmere at håndtere og komme over en forkølelse, end det at bekæmpe influenzaen, som kunne være det næste – hvis du ikke lytter.

Her er hvad jeg gør for mig selv, når jeg er skudt i sænk med forkølelse:

  • Masser af hvile, med hovedet hævet. Så stopper næsen ikke så voldsomt til.
  • Ingefær-te, helst af frisk revet ingefær overhældt med kogende vand, gerne med salvie, det lindre i halsen, hvis du også hoster.
  • Urte-te med pebermyntedråber. Bare det at dufte til teen, får snottet til at trække sig lidt tilbage
  • Masser af vand
  • Suppe er guld, og gerne en spækket med ingefær, hvidløg og chili, så den kan sætte gang i udrensningen, for eksempel den her “Varme” thai suppe
  • Varme bade, Har du et badekar, så fyld det med vand der er så varmt at du næsten ikke kan komme ned i. Inden du stiger op i badet, så tilføj 1-2 tsk. stødt ingefær og rør rundt i vandet.
  • Har du ikke et badekar, så tag nogle varme brusebade, og lav dig et varmt fodbad med 1 tsk. stødt ingefær
  • Jeg bor på landet, og jeg må konstatere at den kolde friske luft også virker. Snottet i næsen, synes ikke at kunne lide det kolde vejr. Så en gåtur kan også anbefales
  • Citrus fyldt med C-vitaminer, som hjælper dit immunsystem på højkant igen, så lidt friskpresset appelsinjuice er rigtig godt.

Sidst men ikke mindst, ro, hvile og ikke for meget fjernsyn, så er du snart ovenpå igen. Hvis du som jeg holder af at høre musik, så sæt musik på anlægget eller telefonen, læg dig på sofaen, lyt og nyd. Der er ikke noget som selvforkælelse der kan kurere næsten hvad som helst. 🙂

God bedring.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top