Professorens livssyn

Jeg har fundet denne på nettet, og den har en god pointe…

En professor stod foran sit hold med en del effekter foran sig. Da forelæsningen begyndte, tog han lydløst et stort tomt syltetøjsglas, som han fyldte med sten, som var ca. 5 cm i diameter. Da der ikke kunne være flere sten i glasset, spurgte han de studerende: “Er glasset fyldt nu?”
Alle var enige om at det var det.

Så tog professoren nogle småsten frem, dem puttede han ganske forsigtigt ned i glasset, imens han rystede det, derved faldt de små sten ned igennem sprækkerne imellem de store sten. Da glasset var proppet til kanten, spurte han de studerende igen, “Er glasset nu fyldt?”

Alle var enige om at nu var det fyldt.

Da professoren nu tog en pose med sand frem grinede de studerende, for professoren kunne jo sagtens hælde den del sand ned mellem sprækkerne, der stadigt var mellem de store sten og småstenene, han fyldte nu glasset helt op med sand.

“Nu!” sagde professoren “Vil jeg gerne have, at i forestiller jer at dette glas er jeres liv!” De store sten, er de betydningsfulde ting i jeres liv, – familien, kæresten/ægtefællen, børnene, jeres helbred – altså ting, som hvis I mister alt andet, end netop lige disse ting, så vil jeres liv fortsat være fyldt. Småstenene er så andre knap så vigtige ting, så som jobbet, dit hus, din bil. Og sandet er alt andet.

“Se! Hvis I først fylder glasset med sand, så er der jo ikke plads til småsten og store sten. Det samme gælder for jeres liv, hvis I bruger alt jeres tid og energi på små ubetydelige ting, så bliver der ikke plads til de store og betydningsfulde ting.

Hav’ altid fokus på hvilke ting, der er vigtige for netop dig, så dit liv bliver lykkeligt. Leg med dine børn, afsæt tid til lægebesøg, så helbredet altid er i orden. Gå i byen med din partner, og alligevel vil der fortsat være tid til at tage på arbejde, gøre rent i huset, og alt det andet “sand og småsten” “Fyld dit liv med store sten – ting der virkeligt betyder noget. Hold styr på hvad der skal prioriteres som store sten. Resten er jo bare sand!”

Professoren kikker nu hen over de studerende, tager en øl frem, og hælder ganske forsigtigt en hel øl ned i de sidste små mellemrum mellem sandet, småstenene og de store sten.

Han vender sig mod klassen og siger:” Og moralen er! Lige meget hvad fanden, der sker i dit liv, er der altid plads til en øl!”

Selvom moralen her handler om at de altid er plads til en øl, så har historien også en anden pointe, nemlig at der er plads til meget mere i dit liv, end du lige går og tror… eller bilder dig selv ind. Det gælder også selvom du for eksempel er plaget af begrænsninger i form af senfølger. Flere af øvelserne kan hjælpe dig med at finde muligheder, hvor du ikke troede der var nogen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top