Ny plantespiser? Tips og tricks

At blive veganer er den bedste beslutning du kan tage, så tillykke med det! Men uanset om du kigger her som nyudklækket veganer eller blot fordi du er nysgerrig efter tips og tricks til en sundere livsstil og dermed bedre livskvalitet, så er du kommet til det rette sted.

Selvom det er en rigtig god beslutning at vælge at leve som veganer, og jeg byder dig velkommen i “klubben”, så er det en klub med relativt få medlemmer, og du vil møde både modstand og nysgerrighed fra dine omgivelser, så nedenfor ha jeg givet nogle tips til hvordan du nemmere omstiller dig til den veganske livsstil og forbliver i den.

  • Når du går ud at spise, så forvent ikke at restauranten eller caféen har noget vegansk at byde på, men på langt de fleste steder er det muligt at få noget tilrettet, særligt de steder som laver maden fra bunden af og derfor ikke servere præfabrikerede retter, og det er da heldigvis de fleste steder. Selv på et pizzaria er det muligt at få noget vegansk. Langt de fleste pizzariaer laver deres dej uden æg og smør så den kan du godt spise, men husk at spørge. Bed dem undlade ost og kød og få så lidt ekstra grøntsager, tro mig det bliver en god pizza. Det bedste råd jeg kan give dig er at spørge tjeneren, de fleste kokke kommer oftest tilbage med et par muligheder.
  • Hav altid lidt mad på dig, ikke noget vildt. Hvis bare du har en lille pose nødder, et stykke frugt, eller et par skrællede gulerødder i tasken eller lommen, for du kan ende et sted hvor du kke kan finde noget vegansk; sandwichbrødet er bagt med æg og mælk, der er mayo eller youghurtdressing i eller chokoladen er ikke vegansk, og så er det rigtig fedt at have et eller andet ved hånden, hvis du skulle ramme et af de der tidspunkter hvor du bare har brug for “et-eller-andet”.
  • Når du rejser, kan du møde store udfordringer. Flymad er et helt kapitel for sig… husk at bestille vegansk mad hvor det er muligt, men vær på vagt, for selv her kan der ske fejl; enten har de ikke fået din mad med og forsøger at finde et alternativ som måske, måske ikke er vegansk. Tjek hvad du har fået før du spiser. I toget er der oftest ikke en servicevogn så der er du nødt til selv at medbringe noget, og det vil jeg anbefale dig at gøre under alle omstændigheder, da jeg endnu ikke er stødt på noget vegansk i toget, ja altså med undtagelse af chips som er stegt i solsikkeolie, men det er jo ikke ligefrem mad :-).
  • Når du inviteres på middag hos venner og familie, så tilbyd selv a tage mad med, eller gør som jeg og sig at du spiser tilbehøret. Ofte er der kartofler, eller ris og måske også en salat, og selvom det måske ikke er en gourmet luksus middag, så er det jo ikke maden der tæller, men selskabet, så du overlever en dag med knap så nærende mad.
  • Prøv om du kan være knap så følsom overfor ubehøvlede kommentarer om din livsstil…
  • Når du har tid, så få fyldt gemmerne op med kager, crackers og snack, på den måde kan du undgå at falde i bageri-fælden når din krop skriger på “sukker”.
  • Du kan godt erstatte kød med tofu, soya produkter og lignende, men du vil nok ofte finde ud af at det bare ikke er det samme. Prøv i stedet at lave nye spændende retter og lad dit fastfood være en god salat eller en god råkost – begge er nemme og hurtige at lave.
  • Din måde at anskue verden og håndtere det der møder dig betyder ALT. Tænk positivt og ud af boksen, vær åben og bær over, så vil du nå rigtig langt uden de store kvaler.
  • Læs HELE varedeklarationen. Hvis du støder på noget du er i tvivl om og har du din mobil på dig, så slå det op og bliv sikker, eller lad varen ligge og find en anden
  • Når du skal til større begivenheder såsom konfirmation, bryllup, rund fødselsdag og lignende, hvor maden kommer udefra, så gør som når du bliver inviteret til private arrangementer – tag selv med eller spis tilbehør. Du kan selvfølgelig også vælge at bede om vegansk mad, de fleste cateringfirmaer kan godt levere, bare vær opmærksom på, at de ofte kommer til kort ved desserten med mindre der er tale om frisk frugt. Hvis du vil være sikker, så kan du jo snige en vegansk brownie eller kage i tasken/lommen og spse den når de andre gæster spiser deres dessert.
  • Prøv ikke at dømme folk for ikke at træffe de samme valg som dig, særligt hvis du er blevet veganer på grund af dyrene. Det er svært at glemme hvor dårligt dyrene behandles og derfor er det svært ikke at prøve at “omvende” kødspiserne, men det er en sikker “party-killer”. Folk ved det godt, men er bare ikke klar til at tage skridtet endnu – lead by example – tro mig det virker meget bedre.
  • Det bliver lettere med tiden. Det kan føles svært og overvældende i starten, men når først du har fundet en rytme, nogle nemme favoritretter og en rutine som gør dig glad og får dig godt gennem dagen, så blive det vane – en god vane endda. Man skal aldrig undervurderer vanens magt, til gengæld har du magten til at beslutte hvad der skal være dine vaner.
  • Spis så varieret som muligt af den plantebaserede føde
  • Hæng dig ikke i proteinerne…
  • Pommes fritter og brød er stadig junkfood!
  • Økologi er stadig et fremmedord når du spiser ude, men hvis det er muligt så vælg økologisk mad, der er trods alt langt færre sprøjtemidler og pesticider involveret.
  • En veganer har også brug for motion, frisk luft og rent vand som alle andre :-).

Fortsæt dit gode arbejde med at leve vegansk, du fortjener det!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top