Økologisk hjemmebagt rugbrød

Det her skønne rugbrød er nemt at lave og tager ikke ret lang tid at lave. Det kræver en del ingredienser, og som langt de fleste af de andre opskrifter på Veganeren.dk, så er alle ingredienserne selvfølgelig økologiske.

Ingredienser:

  • 3 dl. surdej
  • 7½ dl. vand
  • 1 spsk. agavesirup
  • 1 spsk. havsalt
  • 1½ dl. solsikkekerner – evt. udblødte i 4 timer
  • 1 dl. græskarkerner – evt. udblødte i 4 timer
  • 1 dl. mandelsplitter
  • 1 dl. hørfrø, som kværnes
  • 1 dl. sesamfrø, som kværnes
  • 3 dl. skårne rugkerne
  • 2 dl. havregryn
  • 5 dl. rugmel

Sådan gør du:

Rør vand og surdej sammen. Tilsæt resten af ingredienserne i den nævnte rækkefølge og rør det hele godt sammen til en lind dej. Jeg bruger håndmixer med dejkroge.

VIGTIGT!!! Tag nu 3 dl. dej fra til ny surdej. Surdejen kan kommes i et glas. Sæt glasset i en frysepose og pres luften ud af posen og luk den så tæt på toppen som muligt

Dejen kommes i en oliesmurt rugbrødsform (1½ – 2 liter), formen dækkes med husholdningsfilm som fastholdes med en elastik stor nok til at nå omkring formen.

Formen med brødet og posen med surdej stilles begge til hævning ved stuetemperatur i 12 timer.

Efter hævning sættes surdejen i køleskabet til næste gang du skal bage rugbrød. Formen med rugbrødsdejen sættes i en forvarmet ovn på 200 grader i 75 minutter. Hvis det er en varmluftovn så sæt den på 180 grader.

Med det samme rugbrødet er bagt tages det ud af formen og pensles med olie. Lad brødet stå og hvile i 15 – 20 minutter. Herefter sættes brødet tilbage i formen og dækkes med et viskestykke for at holde på fugtigheden i brødet. Lad brødet stå sådan til det helt afkølet.

OBS! Da der ikke er hvedemel i brødet vil det ikke hæve så meget.

4 kommentarer til “Økologisk hjemmebagt rugbrød”

  1. Pingback: Den nemmeste surdej - Veganeren

  2. Pingback: Surdej på rugmel

  3. Chrisstine Jørgensen

    Jeg vil gerne bage rugbrød med surdej men uden alt for mange kerner og hvis der er kerner gerne blended til småstykker, men er der en opskrift med andre ting da min mave, stomi og kun, og ikke en hel tyndtarm, ikke kan fordøje komme af med, og laver forstoppelse og smerter så kan man komme andet i?. Kunne engang købe et brød der hed ezikel brød der var bønnespirer i tror jeg og andet spændende det smagte godt. Nogen ideer

    1. Hej og tusind tak for dit spørgsmål.

      Denne surdej har ingen kerner, så den kan du roligt bruge

      Jeg har prøvet at erstatte solsikke- og græskarkernerne i rugbrødet med spirede kikærter det virkede ret godt.

      Måske kunne du komme lidt revet squash i – men husk at vride væsken fra, eller brug lidt mindre vand. Eller prøv med revet gulerod.

      Hvis du ønsker at skåne din mave, kan du prøve at skifte de knækkede rugkerner ud med hele rugkerner som du spirer, du kan også bruge spirede linser som alternativ til kerner og frø.

      Bare husk at når du bruger spirede korn, frø, linser, bønner og ærter, så indeholder de mere væske, så hold lidt igen med vandet eller den væske du bruger i det brød.

      Jeg håber det svarer på dit spørgsmål, ellers må du endelig skrive igen

      Mange hilsner
      Lene

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top