Vegansk Surdej

Den nemmeste surdej på rugmel

Jeg har bagt mit eget rugbrød i nogle år, noget jeg  har gjort takket være en god veninde, som forsynede mig med en portion surdej. Jeg holdt rugbrødsbagningen kørende i et årstid på den surdej, som selvfølgelig er blevet fornyet hver gang jeg  agte rugbrød.

De seneste måneder har jeg så ikke lige fået bagt rugbrød eller brød i det hele taget, så min surdej har bare stået i køleskabet og langsomt gået til grunde.

Normalt kan surdejen sagtens holde sig i tre ugers tid, men flere måneder kan den i hvert fald ikke holde.

Jeg havde brug for en ny surdej og surfede lidt rundt på nettet for at finde en god opskrift, men dem jeg fandt tog vildt lang tid og virkede ret komplicerede, så opgaven forekom mig helt ærligt at være uoverskuelig, men så…

Forleden fandt jeg en surdejs opskrift på rugmel, på Aurions hjemmeside. Så tak for det til dem. Jeg har gengivet opskriften nedenfor…

Ingredienser:

1. omgang:
80 gr. økologisk rugmel
1 dl. vand

2. omgang:
80 gr. økologisk rugmel
1 dl. vand

Sådan gør du:

1. omgang rugmel og vand blandes til en lind dej. Dejen stilles i en bøtte med låg et lunt sted i 24 timer. Jeg bruger en Margreteskål med låg.

2. omgang rugmel og vand røres sammen til en lind dej og herefter røres det sammen med dejen fra omgang 1. Sæt låget på igen og stil igen et lunt sted i 24 timer.

opbevaring af surdejDu vil bemærke at dejen er hævet op. Brug den med det samme eller stil den i køleskab til du skal bruge den.

HUSK!!! Surdej må gerne opbevares i et glas – men UDEN låg. Dejen hæver og glasset kan risikere at springe. Sæt i stedet glasset i en frostpose som lukkes så tæt på toppen af posen som muligt.

Find flere oplysninger i Aurions Bagebog “Fra korn til brød” af Jørn Ussing Larsen.

Den store forskel på en almindelig gærdej og en surdej er at surdejen danner naturlige mælkesyrebakterier og gærsvampe, hvilket gærdejen kun gør i meget ringe grad.

Opfriskning af surdej:

Hvis surdejen ikke bruges inden for tre uger, bør den friskes op. Dette gøres ved at man tager 1 dl. vand, blander det med 100g rugmel og ½ dl. af den gamle surdej. Denne blanding henstår i ca. 4 timer ved stuetemperatur og sættes derefter i køleskab.

Surdejen kan bruges til meget forskelligt bagværk. Prøv foreksempel at bage dit eget veganske rugbrød

2 kommentarer til “Den nemmeste surdej på rugmel”

 1. simone isabell

  hvordan virker surdejen så?
  er den okay i stedet for en gammel gammel en af slagsen?

  1. Hej Simone

   Tak for dit spørgsmål 🙂

   Personligt synes jeg at surdejen virker ok, men jeg vil til hver en tid foretrække at bruge “den gamle”. Ind i mellem går der for lang tid mellem at jeg bruger surdejen, og for bliver den alt for gammel – synes jeg, og så er den surdej her fin til at starte op igen.

   Hav en fantastisk dag
   Lene

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top