Sådan dyrker du hvedegræs

For at dyrke hvedegræs til hvedegræsjuice, skal du have fat nogle økologiske hvedekerner, den bedste sort hedder Rød vinterhvede. Du skal huske at spørge hvor du køber dem, om de er varmebehandlede, for er de det, så kan de ikke spire.

Nødvendigt udstyr

  • Målebæger
  • 1 skål der kan rumme et par liter
  • 1 sigte (dørslag)
  • 1 plantebakke med huller i bunden ca. 20 x 30 x 5 cm.
  • 1 plantebakke ca. 20 x 30 x 5 cm.
  • Forstøver fyldt med filtreret vand
  • Filtreret vand

Udblød hvedekernerne

  • Put ca. 2 dl hvedegræskerner i sigten og skyl dem grunddigt
  • Herefter kommes de i skålen
  • Fyld skålen med vand og rør lidt rundt for at fjerne eventuelle luftbobler
  • lad dem stå i blød i 8 – 12 timer, for eksempel over natten.

Dræn hvedekernerne

  • Det er tid til at dræne
  • Hæld skålens indhold (vand og kerner) op i dørslaget
  • Skyl kernerne grundigt
  • lad kernerne blive i dørslaget og sæt dørslaget ned i skålen
  • dæk med fluenet eller viskestykke

Skyl hvedekernerne

  • Kernerne skal skylles to gange dagligt
  • Fyld skålen med vand, så kernerne bliver dækket af vand
  • Rør lidt rundt med en finger så kernerne kommer i bevægelse
  • tag dørslaget op af skålen og hæld vandet ud – Brug det gerne til at vande dine blomster.
  • Dæk over igen og lad stå til næste skylning
  • kernerne skal spire i 24 – 36 timer. Eksempel: Hvis du starter udblødning mandag morgen, skal de stå og spire fra mandag aften til tirsdag aften eller onsdag morgen

Plant hvedekernerne

  • Hvedekernerne skulle gerne være klar nu, men hvad der er endnu vigtigere end tiden, er at rødderne skal gerne begynde at “kigge ud”, de må dog ikke blive længere end kernen selv, fordi de så vikler sig ind i hinanden og kan blive skadet når du planter.
  • Forbered dine plantebakker; Fyld plantebakken op med knap 2 cm jord
  • sørg for at jorden er jævnt fordelt
  • Pres jorden; brug den anden bakke ved at sætte den oveni bakken med jord og brug hænderne til at trykke jorden godt ned.
  • Brug forstøveren til at gøre jorden fugtig – ikke mudret.
  • Hæld hvedekernerne ud oven på jorden og fordel dem jævnt over hele bakken
  • Brug igen forstøveren til at vande, indtil det begynder at dryppe fra bakken og stop så.
  • Den anden plantebakke vendes på hovedet og placeres ovenpå bakken med kernerne, så kernerne står i mørke. Det motivere dit hvedegræs til at gro lige og få gode rødder

Vanding af planterne

  • Der skal vandes to gange dagligt
  • Brug igen forstøveren til at vande, indtil det begynder at dryppe fra bakken og stop så.

Vokseprocessen

  • Når der er gået 3 dage fjernes bakken som holder dit hvedegræs i mørke
  • Placer bakken et lyst sted med masser af lys men INGEN direkte sol.

Høst dit hvedegræs

  • Når dit hvedegræs er ca 7 dage gammel vil det være klar til høst
  • Bedste høsttidspunkt er i splitfasen, dvs. når der begynder at vokse et nyt strå fra bunden af det originale strå
  • Du høster ved at bruge en god køkkensaks, klip så tæt på jorden som muligt, dog uden at klippe i kernerne eller dig selv 😉

Opbevaring

  • Opbevares i lufttæt container i køleskab
  • eller endnu bedre i Debbi Meyers GreenBags
  • Dit hvedegræs kan holde ca 5 dage i container og 8-10 dage i GreenBag

13 kommentarer til “Sådan dyrker du hvedegræs”

  1. Er det muligt at høste og juice det græs, der vokser op efter at man har høstet det første gang? Eller skal man kassere rødderne helt og starte forfra?

    1. Hej

      Ja, det er muligt at høste igen, men græsset bliver mere bittert og alle de gode ting jeg har skrevet at hvedegræsset indeholder bliver reduceret kraftigt i anden høst. Jeg høster selv én gang og anbefaler at du højest høster to gange :-).
      Hilsen Lene

    1. Hej Pia

      Tak fordi du læser med på min blog :-).
      Jeg har prøvet hvedekerner fra flere steder. Dem jeg synes er bedst er fra RawAndMore.dk

      Mange hilsner
      Lene

  2. Pingback: Gro og drik hvedegræs - Veganeren

  3. Thomas Harrild

    Er det ikke muligt at dyrke fx græs og herefter juice dette fra andre kornsorter end hvede som fx emmer, kamut, rug, enkorn, og kan man juice dette – og er disse andre typer græs sunde?

    1. Hej

      Beklager det sene svar. Du kan græs fra hvilken som helst kornsort og lave juice af det. Dog er de eneste kornsorter der pt. til juice byg og hvede, men det skyldes nok ligeså meget, at det er de kerner der er nemmest at få fat i.

      Kamutgræs kan vi ikke fordøje, men som juice siges det at have en større udrensende effekt end hvedegræs.

      Hvis du besøger siden jeg har linket til nedenfor, du vil finde en masse info om andre sunde græsarter der kan bruges til juice.

      Vær opmærksom på at for at du kan lave juice af græs har du brug for en slowjuicer, som kan håndtere græs.

      Besøg Sproutpeople: https://sproutpeople.org/seeds/grass/

      Mange hilsner
      Lene

  4. Finka Vidovic

    hej Lene. Jeg har lavet to gange hvedegræs efter dit råd og det lykkes. Mange tak for det. 👍👍🍀

  5. Hej Lene,

    Jeg har sået hvede græs og efter 3-4 dage kom mug i bakken. Jeg har følget opskriften. Og nogle gange lykkedes at så den uden mug… og andre gange der kommer mug….Har du en bud på hvad kan det være og hvordan kan jeg stoppe dette?

    Mvh
    Simona. Vilcea20@hotmail.com

    1. Hej Simona

      Tak for dit spørgsmål.

      Det med mug er en svær en, jeg oplever det også af og til.

      De typiske grunde til mug, når du dyrker hvedegræs er:
      – Bakken du spirer dit hvedegræs er ikke tilstrækkeligt drænet.
      – Manglende ventilation
      – Stor luftfugtighed

      Sørg for at bakken du bruger til at dyrke hvedegræs er veldrænet, dvs. at bakken skal være godt hullet i bunden, så der ikke står vand efter vanding. Når du vandet kerner og græs er det bedste at bruge en vandforstøver, således at alle kerner/strå rammes af vandet.

      Jeg har prøvet at dyrke hvedegræs i drivhus og det var ikke en succes, luftfugtigheden var for høj og luften for stillestående, så der kom mug. Jeg dyrker mit hvedegræs under et halvtag udenfor om sommeren, hvor der er god luft og ingen direkte sol. Om vinteren inde i et bryggers tæt på et vindue, her kan det dog blive nødvendigt med kunstigt lys i de mørkeste måneder.

      Jeg håber det kan hjælpe dig til at undgå mug.

      Mange hilsner
      Lene

  6. Hej Lene,

    Tak for opskriften, jeg vil spørge hvor kan jeg købe den røde vinterhvede ? har kigget på nettet uden svar…. håber at du kan hjælpe. Takkk

    1. Hej Simona

      Tak for dit spørgsmål… igen 😀

      De fleste hele hvedekerner du kan købe er den røde hårde vinterhvede. Jeg har købt hos hele hvedekerner hos Rawandmore.dk, Mejnerts og Aurion og de spirer fint og giver en god hvedegræs. Det vigtigste er at du går efter økologiske – gerne biodynamiske – kerner, så du undgår sprøjtemidler og pesticider.

      Held og lykke med din spirring.

      Mange hilsner
      Lene

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top